Nadering met pilotentomtom nu mogelijk op Eelde Airport

Piloten kunnen vanaf vandaag met een nieuw GPS-systeem landen op Eelde Airport. Het nieuwe systeem lijkt op een tomtom, en wordt dan ook door verschillende media aangeduid als de pilotentomtom. Het werkt met satellietsignalen, en het heet officieel EGNOS. De EGNOS approach is nauwkeuriger dan de huidige RNAV approach.

Het Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium, het NLR, verschillende vliegscholen en luchtverkeersleiding Nederland hebben geholpen met de ontwikkeling van het nieuwe systeem. Groningen Eelde Airport is het eerste vliegveld in Nederland dat het systeem gebruikt. Luchthavens als Schiphol hebben het niet nodig, zij hebben veel geavanceerdere apparatuur tot hun beschikking. Maar voor luchthavens met een minder groot budget is het ideaal.

De huidige ILS blijft natuurlijk in gebruik. Vliegtuigen (vooral lesvliegtuigen) die geen ILS apparatuur hebben, kunnen de ‘pilotentomtom’ gaan gebruiken. Een voordeel is dat deze vliegtuigen dankzij dit systeem nu ook met minder goed zicht kunnen landen op de luchthaven. Het gaat overigens ook om baan 23, waar op dit moment geen ILS approach beschikbaar is.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.